FRAGMENTS (from everyday life) - TÖREDÉKEK (a mindennapi életből)

Új albummal jelentkezett Bacsó Mátyás, az Angliában élő felvidéki magyar zongorista, zeneszerző, énekes. A szóló zongorára írt kortárs komolyzenei album - melynek címe “Fragments (from everyday life) / Töredékek (a mindennapi életből)” - mindennapi életünk egy-egy apró részletét mutatja be. Család, otthon, szeretet, munka, utazás, az évszakok váltakozása, születés és elmúlás, hit és remény – töredékek az összképből. Történeteket, elképzeléseket és megfigyeléseket mutatnak be ezek a szerzemények, amelyekhez az ihletet a bennünket körülvevő világ, valamint Mátyás családi- és élettapasztalatai szolgáltatták.

Műfaj: Kortárs komolyzene, szóló zongora

Kiemelt darabok: The Family Feast (1), Romance in the Park (2), Amalfi Coast (3), Lullaby (4), Sunday Morning (6) Colours of Autumn (7)

MEGJELENT 2019/11/5

A SZERZEMÉNYEKRŐL

The Family Feast – Családi ünnep 

Ez a szerzemény a mi régi családi ünnepléseinknek állít emléket. A nagy ünnepek alkalmából nagyszüleinknél jött össze a család. Az első rész arról szól, ahogy a Mama már napokkal előtte izgatottan készülődik az ünnepre. Ahogy közeledik az ünnep, úgy válik a hangulat egyre frenetikusabbá. A második részben eljön a nagy nap, indul az ünneplés és a Mama fel-le futkározik, a konyha teljes gőzzel ontja a finomabbnál finomabb ételeket. A következő rész a másnapról szól. Az előző nap embert próbáló kihívásai után Mama szinte az ágyból sem tud felkelni. Gondolatban – a fájdalomtól kissé eltorzítva - újraéli az előző nap élményeit. A negyedik részben pedig - a fáradságot rég elfeledve – a következő ünnep alkalmából minden ugyanúgy megismétlődik. 

Romance in the Park – Románc a parkban 

Ez a szerzemény azt a felemelő, izgalommal teli érzést próbálja leírni, amit egy - a parkban kézenfogva sétáló - gondtalan szerelmes pár átél. Egy olyan különleges pillanatot, melyben mindketten azt kívánják bárcsak soha ne érne véget! 

Amalfi Coast – Amalfi-part 

A szerzemény az Amalfi-élmény két, teljesen különböző oldalát mutatja be. Az első rész a szemet gyönyörködtető, lenyűgözően meredek, sziklás tengerpartot, a pompás kék színű tengert és a napsütötte színes házakat idézi elénk. Aki azonban itt külföldi látogatóként autót bérel, az a csodálatos kilátás mellett – és erről szól a második rész – a keskeny és félelmetesen szerpentines utakat, valamint a helyi vezetési stílust is megtapasztalhatja... 

Lullaby – Altató 

Kislányunk születésekor írtam ezt a szerzeményt. Ahogy a kórházban az újszülött kicsi babánkat tartottam, elárasztott egy leírhatatlan belső béke. Megállt az idő és hirtelen semmi más nem számított. Csodálatos élmény volt. Hazamentem és éreztem, hogy le kell ülnöm a zongorához, mert itt valami történni fog. Így is tettem, leültem és ezzel a békességgel még mindig eltelve – így ahogy van – azonnal elkezdtem játszani ezt a dallamot. 

Birds in the Garden – Madarak a kertben 

A kertünkben a kerítésre felfutott a borostyán és ott a levelek között megfelelő helyet találva fészket rakott egy rigó pár. Az ablakon keresztül érdeklődéssel figyeltem ahogy a fészküket építgették, s később a fiókáikat fáradhatatlanul etetgették. 

Sunday Morning – Vasárnap reggel 

Ez a szerzemény arról a kellemes érzésről szól, amikor az egész heti kemény munka után az ember felébredve ráeszmél, hogy aznap nem kell munkába mennie... 

Colours of the Autumn – Az ősz színei 

Békésen hulló falevelek, kellemesen langyos októberi nap. Az őszi erdő túláradó színkavalkádját látva szinte nem hiszünk a szemünknek. Az őszi hangulat az ember lelkében melankóliát ébreszt. Hogy lehet valami, ami végső soron az elmúlás előhírnöke, ennyire lenyűgözően varázslatos? 

Anticipation – Várakozás 

A születés mellett az elmúlás is életünk természetes része. A végső búcsú mindig nehéz. Nehéz ha ez hirtelen történik és az ember nem tud rá felkészülni, de nehéz akkor is ha az ember tudja, hogy ezt nem lehet elkerülni. Ez a kompozíció a hátrahagyott hozzátartozók szemszögéből tekint az elmúlásra, az elválásra várakozásra. Az eszünk tudja, hogy ezt nem lehet megakadályozni, a szívünk viszont lázad a gondolat ellen. 

Prayer – Imádság 

Körülbelül egy évvel ezelőtt késztetést éreztem magamban arra, hogy egy olyan szerzeményt írjak, ami valójában egy zenében kifejezett ima. El is kezdtem ezen dolgozni és akkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha egy olyan szerzeményt írnék, ami az Úr imádságának a zenei változata. Egy önálló szerzeményt, ami azonban úgy van felépítve, hogy dallamára el tudjuk énekelni ősi keresztény imánkat, a „Miatyánkot” is.

  BACSÓ MÁTYÁS - RÖVID SZAKMAI ÉLETRAJZ

Angliában élő magyar díjnyertes zongorista, énekes, zeneszerző. Popzenét és kortárs komolyzenét ír és ad elő, szóló zongoristaként, vagy énekét zongorán kíséri.

Gyermekkorától kezdve zongorázni tanult, énekelni Máté Péter hatására kezdett. 2004-ben megnyerte a ‘Gútai Líra’ tehetségkutató versenyt, majd a 2005-ben írt ’Szülőföldem’ című dalával ismertségre tett szert a felvidéken. 2004 és 2007 között önálló műsorával, illetve Máté Péter és Beatles emlékkoncertekkel turnézott Szlovákiában és Magyarországon. Falunapok, vásárok és fesztiválok gyakori szereplője. 

2009-től az angliai Colchesterben az University of Essex - Centre for Music and Performing Arts tagozatán Lesley Young - ausztráliai nemzetközi díjnyertes koncert zongoristánál klasszikus zongorát; Andrew Noble-nál jazz zongorát; Emy Urquhart-nél jazz éneklést, Malcolm Miles-nál pedig összhangzattant és zeneszerzés tanult. 2011-ben Gershwin Kék Rapszódiájával megnyerte a ‘Canon Jack’ zongoristaversenyt, majd 2012-ben a ‘Bill’s Tune’ c. szerzeménye második helyezést ért el a Roy Teed zeneszerző versenyen. 2012-ben zeneművészeti oklevelet szerzett kitüntetéssel. Emellett az éves Ede & Ravenscroft Díjjal is kitüntették tanulmányai során elért kimagasló eredményeiért.

2015-ben jelent meg a 'The Mornings' című könnyűzenei kislemeze, amelyen a Peter Scott-Presland londoni szövegíróval közösen írt dalaik találhatóak.

2018-ban a Mike Oldfield leghíresebb szerzeményeit és dalait megszólaltató ’Tubular Bells Live 2018 UK Tour’ férfi szólóénekese és egyik billentyűse. 

2018 őszén egy magyarországi és szlovákiai koncertsorozat keretén belül mutatta be 'Patterns - Motívumok' című zongorára írt szerzeményeiből készült albumát.

Legújabb albumának, a 'Fragments (from everyday life) - Töredékek (a mindennapi életből)' megjelénese, a colchesteri teltházas lemezbemutató koncertet követi.

Jelenleg zongoratanárként és session zenészként dolgozik, illetve zongoristaként, zongorista-énekesként saját és mások szerzeményeivel, dalaival szerepel. 

Eddigi albumai: Merre induljak el (demo) [2004], The Mornings [2015], Patterns [2018], Fragments (from everyday life) [2019]

ALBUM VÁSÁRLÁS

Contact